Maar als ik geen brood meer eet, krijg ik dan wel genoeg vezels binnen? Volkoren producten zijn toch gezond, daar zitten veel vezels in? Maar ik moet toch minimaal 30 gram vezels per dag binnen krijgen, lukt dat wel als ik volgens de koolhydraatarme/keto aanpak eet?
Deze blog is ontstaan met behulp van verschillende artikelen en presentaties van Dr. Zoë Harcombe
Wat zijn vezels precies?
Vezels zijn koolhydraten die NIET opgenomen worden door het lichaam, ze tellen dus niet mee in je totale koolhydraten voor de dag. Vezels heb je nodig voor een goede darmwerking en voor algehele gezondheid, zo zouden vezels allerlei ziekten kunnen voorkomen. Althans dat wordt gezegd door onder andere het Voedingscentrum…
Vezels niet ‘broodnodig’
Dr. Zoë Harcombe geeft in meerdere artikelen en in haar presentatie aan dat er GEEN bewijs is dat eten van veel vezels ervoor zorgt dat je langer leeft! Ook is er onvoldoende bewijs dat het eten van vezels je beschermd tegen het ontstaan van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2571009) en diabetes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254091).
Een belangrijk document, ‘The Panel of Macronutrients’ geeft aan: ‘Het is niet nodig om koolhydraten, en dus vezels, te eten.’ Ook de voedingsrichtlijn in Amerika geeft aan dat vezels geen essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je uit eten moet halen zodat je lijf normaal blijft functioneren) zijn. Dat betekent dat je het in principe niet nodig hebt om gezond te blijven. Wat wel essentiële voedingsstoffen zijn, zijn eiwitten en vetten. Deze MOET je eten, anders ga je dood. En laat het nu zo zijn: de voedingsmiddelen waarin veel eiwitten en vetten zitten, bevatten weinig tot geen koolhydraten!
Zijn vezels dan ongezond?
Nee, zo zwart-wit is het niet! Vezels zijn niet perse nodig om gezond te blijven. Wel zijn voedingsmiddelen waar vezels in zitten soms erg gezond! Denk hierbij bijvoorbeeld aan asperges, lijnzaad en bramen. De andere voedingsstoffen in deze producten zijn erg gezond en dragen bij aan goede gezondheid. De vezels zijn een bijkomstigheid.
De koolhydraatarme/keto aanpak verlaagt risico op ziektes, vezels niet
Dr. Harcombe geeft aan dat een eetpatroon bestaande uit pure, verse en onbewerkte voeding het best is. Dit verlaagt je risico op het ontstaan van verschillende ziektes en zorgt ervoor dat je gezond blijft! Een gezonde koolhydraatarm/keto aanpak sluit hier heel goed bij aan.
Zie ook de presentatie van Zoë Harcombe bij het Low Carb Conference in Denver die wij afgelopen maart bezochten
Recente reacties